PÆDAGOGIK OG LÆRING
Evaluering
Evalueringskultur på Frijsendal friskole
På vores friskole evalueres undervisningen fortløbende gennem:
- Eksternt tilsyn fortaget af skolen tilsynsførende.
- Folkeskolens afgangsprøver
- Internt forældretilsyn (Se her)
- Bestyrelsens evaluering gennem samtaler med lærerne. (Se her)
- Forældrekredsens evaluering gennem ”Mød bestyrelsen”. (Se her)
- Lærer/forældre evaluering gennem mindst 1 årligt møde på de forskellige klassetrin. (Se her)
- Lærer/forældre/elev evaluering gennem 2 årlige møder på de forskellige klassetrin. (Se her)
- Intern elevevaluering. (Se her)
- Intern lærerevaluering. (Se her)
Bestyrelsens evaluering ud fra samtaler med lærerne
En gang årligt evaluerer bestyrelsen på vegne af forældrekredsen centrale områder ved undervisningen sammen med skolens leder, lærere, pædagoger og andet personale. Det er vigtigt, alle skolens medarbejdere er repræsentereret. Der findes et eller flere fokuspunkter inden mødet og der er givet en fast struktur for mødet, så fokus kan holdes. Udgangspunktet tages i bestyrelsens gameplan, hvor der hvert år listes en række emner, der skal arbejdes med gennem skoleåret. En vigtig del af arbejdet er også at udvikle skolen, og der arbejdes derfor også med hvilke fokuspunkter det fremtidige arbejde skal tage udgangspunkt i.
Forældrekredsens evaluering gennem ”Mød bestyrelsen” –møde
En gang om året inviteres alle forældre til at komme forbi på skole for at drøfte centrale perspektiver ved skolens undervisning med skolens bestyrelse. Det er vigtigt at denne mulighed gives til alle, hvorfor repræsentanter for bestyrelsen vil være at finde på skolen i et tilstrækkeligt tidsrum. Vi har derfor valgt at gøre dette på vores arbejdslørdage. Her mødes de fleste forældre og man får mulighed for at komme forbi bestyrelsen, komme med ris og ros og høre om bestyrelsens arbejde.
Bestyrelsens arbejde forsøges tydeliggjort med gennemgang af vores gameplan på forældremøderne i starten af skoleåret og man kan også finde eksemplarer af gameplanen på skolen, så man kan følge med i, hvad der arbejdes med i løbet af året.
Lærer/forældre evaluering ved mindst 1 årlige møde. (Forældremøde)
I starten af skoleåret inviteres forældre til møde omkring der børns kommende skoleår. Her gennemgås tanker og planer (herunder læseplaner) for kommende skoleår. Her indgår erfaringer fra tidligere skoleår (Herunder inddragelse af forældre-, bestyrelse- og lærer-evalueringer).
Der vælges mindst to forældrerepræsentanter for hvert klassetrin, der sammen med klasselærer formidler oplysninger og viden i både retning af skole og hjem.
Her ud over afholdes der forældreråd efter behov. Det kan både være lærere, forældre eller elever, der kan opfordre til dette.
Lærer/forældre/elev evaluering gennem 2 årlige samtaler (skole – hjem samtaler)
Alle børn og forældre kan til enhver tid henvende sig til deres barns lærer og få en snak.
Herudover tilbydes 0. – 6. klasse 2 gange årligt en personlig uddybende samtale omkring elevens skolegang.
Skolens 7., 8. og 9. Årgang tilbydes en skole-hjem samtale i efteråret og et årligt tidligt forår, hvor alle relevante faglærere er repræsenteret. Her ud over aftales det mellem lærere og forældre, hvorvidt det findes relevant med opfølgningsmøder gennem året.
I skole – hjem samtalerne indgår bl.a. elevens
- generelle trivsel
- faglige udvikling
- sociale udvikling
- arbejdsindsats og udbytte
Der aftales i fællesskab en plan for hvilke områder eleven kan udvikle sig på.
Intern elevevaluering.
Det er vigtigt, at eleverne bliver vænnet til at tage stilling til deres egen undervisning. Der bliver derfor løbende gennem hele skoleåret afsat tid til at tale med den enkelte elev om såvel faglige som social udvikling – herunder indsats og udbytte af undervisningen. Det er vigtigt, at eleverne har mulighed for at have indflydelse på indholdet af undervisningen, ved at komme med konkrete forslag til emner og projekter. Evalueringen her af har derfor blandt andet ført til indførelsen af faget ”projekt”. Her gives eleverne rig mulighed for at have konkret indflydelse på valg af emner og metoder.
Som et vigtigt element i den samlede evaluering indgår naturligt elevernes holdning og udtalelser omkring undervisningen. Lærerne vælger selv hvilken evalueringsform / metode, de benytter med eleverne. Disse gøres der rede for ved skole – hjem samtale, samt at metoder diskuteres og evalueres på personalemøder. På denne måde bliver eleverne på Frijsendal friskole fra start vænnet til at tage stilling og reflektere over undervisningen. Dette forpligter og lærerne lytter derfor meget til elevudtalelserne.
Her ud over har eleverne deres eget elevråd. Her deltager repræsentanter fra skolens 4. Klasse og til og med 9. Klasse. Der er tilknyttet en lærer, der hjælper elevrådet med at strukturere møder m.v.
Intern lærerevaluering
En af lærernes fornemste opgaver er hele tiden at udvikle undervisningen ved at evaluere og gøre den endnu bedre. Således evalueres et hvert fællesforløb samlet i personalegruppen på personalemøder, ligesom de enkelte teams som et naturligt led hele tiden evaluerer undervisningsforløb i planlægningen af nye forløb for at gøre dem bedre.
Generelt er der på skolen et ønske om og gejst til at videreudvikle og komme med nye ideer til undervisningen.
Lærere og pædagoger arbejder sammen tværfagligt, og der er fast 3 timers personalemøde hver 3. uge. Alle ansatte kan føre punkter til dagsorden, hvilket også betyder, at alle kan komme med fokuspunkter til evaluering.
Hver uge er der afsat tid til teammøder, hvor der igen kan evalueres og planlægges fremadrettet.
Hertil kommer små planlægningsmøder på tværs af lagene i forbindelse med temaer og tværfaglige projekter.
3 gange årlig afsættes der 2 – 3 sammenhængene lærerdage (pædagogiske dage), hvor alle ansatte evaluerer -inspirerer og planlægger undervisningen. Dette foregår henholdsvis umiddelbart inden starten af skoleåret, i april og efter endt skoleår.
I skoleåret 2016 / 2017 har vi sat endnu mere fokus på vores teamsarbejde, da hele det pædagogiske personale deltager i et fælleskursusforløb løbende over hele året, der omhandler teamsamarbejde og klasseledelse.
Forældretilsyn
I Undervisningsministeriets Vejledning om undervisningspligtens opfyldelse på friskoler står der om forældretilsynet (i uddrag):
- Tilsynet med skolens almindelige virksomhed påhviler hele forældrekredsen og kan ikke uddelegeres.
- Tilsynet skal sikre, at skolen lever op til sine målsætninger, og giver en undervisning, der står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
- Forældrekredsen beslutter selv, hvordan tilsynet udøves. Det kan ske ved at forældrene deltager i skolens liv.
- Bestyrelsen er ansvarlig for, at forældrekredsen fastsætter retningslinier for tilsynet.
- Forældrekredsen børmed jævne mellemrum drøfte retningslinierne for tilsynet.
- Resultatet af drøftelsen børskrives ned og retningslinierne revideres herefter.
- Skolen bør uddele retningslinierne til forældrekredsen og forældre, der overvejer at indskrive deres børn på skolen.
Ud fra ovenstående har vi på Frijsendal friskole lavet en række forældreforventninger. Når forældrene lever op til disse forventninger overholdes forældre tilsynet. Forældreforventningerneudleveres til kommende forældre i forbindelse med indskrivningen og præsenteres igen på alle klassetrin ved forældremøderne ved skoleårets begyndelse.
De er tillige tilgængelige på skolens hjemmeside:
Frijsendal Friskole er et aktivt valg. Forældre, der vælger friskole til deres børn, gør det fordi de ønsker og forventer noget andet og mere. Det handler om en god skolegang med højt fagligt niveau i overskuelige, trygge og nære rammer. Det handler også om, at hele familien indgår i et fællesskab omkring skolen.
Til gengæld forventer Frijsendal Friskole, at forældre aktivt og loyalt tager del i livet og fællesskabet omkring skolen. Hertil hører at forældrene:
• Er medlemmer af skolekredsen
• Møder op til generalforsamlingen
• Kommer til fællesarrangementer som f.eks. juleaktivitetsdag og grillfest.
• Møder op til forældremøder og skole/hjem-samtaler
• Deltager i de to arbejdslørdage pr. skoleår – en om foråret og en om efteråret
• Hjælper med rengøring 2 gange om året ( 3-5 timer)
• Orientere sig via skoleintra og diverse nyhedsbreve pr. mail ( tilmelding sker via skolens hjemmeside)
• Læser med sit barn 15 min. hver dag (0.-3. kl.)
• Orienterer sig om lektier via lektiebog eller lektiekalender på nettet.
• Sørger for barnet møder undervisningsparat om morgenen; herunder at skoletaske og madpakke er pakket. Desuden passende tøj til dage med idræt.
• Respekterer at kontakt med klasselærer/lærer sker på hverdage senest kl. 20.00
• Frijsendal Friskole tilstræber direkte og personlig kommunikation mellem forældre og ansatte omkring den enkelte elevs trivsel og læring i hverdagen.
Desuden underretning gennem:
• Børnenes oplevelser
• Dagbøger
• Rapporter og andre fremlæggelser efter projektforløb
• Nyhedsbreve fra lærere/skole
• Resultater af 9. klasses afgangsprøve
• Løbende samtaler med klasselærer og kontaktpædagog
Vurdering af skolens samlede undervisning.
Som beskrevet omkring evalueringskulturen på Frijsendal friskole, laves der løbende evalueringer af skolens undervisning og dette er et væsentligt udgangspunkt i vores selvevaluering. Evalueringen af skolens samlede undervisning er, ud over fastsatte fokuspunkter, altid et punkt til fællesmøderne mellem bestyrelses og personale (sidste møde 16. januar 2017). Her er de løbende evalueringer og opfølgningsplaner udgangspunkt for en fælles debat om skolens samlede undervisning i forhold til fælles mål. For at sikre kvalitet i selvevalueringen, mener vi, at det også er vigtigt at sætte sig nogle fokuspunkter herudover. Se fanebladet “Evaluering i punktform” for metoder til evaluering og undersøgelse af fokuspunkterne.
Igangværende fokuspunkter:
- ”SFO og klubtilbud”. Hvordan laver vi den bedste SFO og klub for vores elever? (Januar 2017)
- ”Forventninger til vores forældre”. Hvad ønsker vi at forældrene bidrager med i forhold til at skabe en god skolegang? (Januar 2017)
- Sundhedspolitik på Frijsendal Friskole (Januar 2017)
- Forbedre skolens naturfag.
Selvevaluering januar 2017
Med fokus på skolens SFO har det været nærliggende at tage udgangspunkt i hvad, vi gør nu og hvad der virker og hvad, der kunne være bedre. Inden mødet havde vi derfor bedt vores forældre til brugere af SFO om at udfylde et spørgeskema, der omhandlede den daglige struktur i vores SFO. Her fremgår det tydeligt, at man vægter god normering i det daglige frem for andet. Samtidig er det også tydeligt, at man er rigtig glade for den eftermiddagsservering, der foregår i SFO’en. Der kunne være et ønske om flere aktiviteter i løbet af eftermiddagen. Da vores SFO-leder går ned i tid og stopper i vores SFO med udgangen af dette skoleår skal der også findes en løsning på kommende struktur for SFO’en.
Som udgangspunkt oplever vi på Frijsendal friskole meget engagerede forældre, der involverer sig i deres børns skolegang. Skolen er vokset fra at være en lille friskole med 61 elever i august 2009 til at være en skole med over 180 elever i 2017. Ud og at styrke samarbejdet mellem skole og hjem ønsker vi derfor også at sikre os, at vi fastholder ”friskole-ånden”. Man skal som forældre være med til at løfte opgaverne på skolen, så vi fremadrettet også oplever en skole med drift, hvor forældrene også er rollemodeller for alle vores elever. Vi ønsker derfor at tydeliggøre hvilke forventninger, vi har til vores forældre på skolen og arbejde med hvordan skole og hjem møder hinanden.
På Frijsendal friskole har vi ikke tidligere haft en nedskreven sundhedspolitik. Vi har været enige om, at med god sund fornuft kommer vi langt – og det tror vi nu også stadig, men det kan have sine fordele at have noget at støtte sig op af, når man diskuterer sundhed på en klasse og blandt en forældregruppe. Vi ønsker derfor at tydeliggøre vores sundhedspolitik ved at skriftlige gøre den og samtidig se på hvilke elementer, der skal findes plads til i en sundhedspolitik (motion, mad, trivsel, medier m.m.)
Da vi overtog bygningerne i august 2009 var der ikke længere noget naturfagslokale. Den daværende folkeskole gik kun til og med 6. Klasse, og man havde derfor ikke prioriteret at bygge nyt og tidsvarende naturfagslokale. Hidtil har vi lånt os til lokaler på andre skoler, men med de nye prøveformer i naturfag vil det i højere grad end tidligere være nødvendigt at kunne gå i eget lokale. Vi ønsker derfor at fremtidssikre vores naturfag ved at etablere et lokale til naturfag på skolen.
Opfølgningsplan:
Gennem foråret prøves forskellige ideer af i SFO, så de efterfølgende kan evalueres på og evt. blive en fast del af vores SFO-struktur næste skoleår. Det bestemmes, at der ikke skal være en SFO-leder, men at dette falder ind under skolens ledelse (Skole- og viceleder). Der laves aftale med Regnbueskolen (nabofriskole) om fælles feriepasninger. Vores pædagog i vores førskole-gruppe ”skolespirerne” fastansættes og bliver i skoleåret 2017 / 2018 en fast del af vores SFO. Gennem foråret laves der løbende evalueringer og justeringer, så vi er klar med ny struktur for SFO til skolestart august 2017.
Der arbejdes med at skriftliggøre Frijsendal friskoles sundhedspolitik gennem foråret 2017. Vi inviterer så vidt muligt eksterne samarbejdspartnere med til arbejdet (sundhedsplejerske, PPR m.v.) så vi får lavet en god og fremtidssikret plan for skolen. Samtidig er det oplagt at tænke de nye krav ind omkring en moppepolitik, så vi er klar til oktober. Dette arbejde foregår løbende, men vil også være et fokuspunkt på personalets pædagogiske dage i slutningen af april 2017.
Arbejdet med fortsat at sikre engagerede forældre på Frijsendal friskole og skabe god tone mellem skole og hjem vil forgå i både personalegruppe og bestyrelse. I begge grupper udarbejdes der ideer til en mere grundig skriftlig redegørelse for hvilke forventninger, skolen har til de forældre, der vælger at lade deres børn gå på Frijsendal friskole. Personalegruppe arbejder med emnet til pædagogiske dage i slutningen af april og herefter mødes skolebestyrelse og personale igen for at samle trådene. Målet er at have en skriftlig og tydelig politik klar til skolestart august 2017. Skolebestyrelse vil være gøre arbejdet synligt på forældremøderne i opstarten af skoleåret 2017 / 2018.
Der er taget en beslutning om at indrette vores nuværende skolekøkken til naturfagslokale. Dette sker på baggrund af, at skolekøkkenet bruges 3 lektioner om ugen, hvor et naturfagslokale vil blive brugt i over 25 lektioner om ugen. For at sikre at vi stadig kan undervise vores 6. Klasse i madkundskab laves der aftale med friplejehjemmet i Sall om at undervisningen kan ske hos dem og på den måde også laver et spændende samarbejde mellem generationerne. November 2016 afhentes brugte møbler fra nedlagt fysiklokale og stilles på depot i container i skolegården. Gennem foråret skal der laves plan for indretning af lokale og indkøb af materialer. Det forventes at arbejdet med at lave lokalet om kan ske over sommerferien.
Næste selvevaluering vil ske slut januar 2018. Ud over at tage udgangspunkt i skolens undervisning i forhold til fælles mål og ovenstående opfølgningsplan, vil evalueringen også tage udgangspunkt i nedenstående fokuspunkter.
Fokuspunkter fremover:
- Frijsendal Friskole skal være mere synlig i friskoleverdenen. Vi ønsker at deltage i flere møder, samt at være mere synlige i medier – som fx friskolebladet.
- Tidligere overleveringer fra børnehaver. Gennem samarbejde mellem områdets børnehaver og evt. PPR og lign. ønsker vi at sikre bedst muligt skolestart for vores kommende elever.
- Med et nyt lokale til vores naturfag vil det være meget naturligt at holde et fokus her, så vi få de nye forhold til at fungere optimalt for vores elever og undervisere.
Gennem den daglige evaluering baseret på Frijsendal friskoles evalueringskultur, samt arbejdet med selvevalueringen og opfølgningsplanen, mener vi at kunne konkludere, at den samlede undervisning til fulde lever op til de af ministeriet overordnede fastsatte tilsynskrav:
- At undervisningen står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen
- At forberede eleverne til at leve i et samfund med frihed og folkestyre.
Al undervisning på Frijsendal friskole har til formål at leve op til ordlyden i skolens formål og værdier og evalueres derfor i forhold til dette.
Frijsendal friskole bygger på et menneskesyn, hvor ligeværdighed, fællesskab og fællesskab går hånd i hånd. Det er derfor vigtigt for skolen, at elever, forældre og personale alle oplever en skole, med et forpligtende fællesskab, og hvor tillid, tolerance, medbestemmelse og demokrati er vigtige elementer i såvel planlægning, som i daglig praksis.
Da vi er en prøveafholdende skole vil de formelle krav om beskrivelse af trin- og slutmål følge folkeskolens, selvom der naturligt vil være områder, hvor vi gør det på en anden måde og i anden rækkefølge.
Her under kan ses tidligere fokuspunkter fra selvevalueringer. Der er stor kvalitet i at have fokus på specifikke ting i skolens praksis gennem en fastsat periode, men fremtidig planlægning og skoleudvikling sker i en forståelse af tidligere evalueringer og nyskabelse. Vi anser derfor aldrig et fokuspunkt som gjort “færdigt”, men som inspiration til skolens videre udvikling.
Udvalgte opfyldte fokuspunkter (igennem de sidste 7 år)
- Revidere skolens pædagogiske praksis i forhold til skolens elever – herunder ny skemastruktur.
(December 2009) - Langsigtet plan for skolens udeområder (Herunder fastsættelse af legeplads-udvalg) (April 2010)
- Udvikle og ”søsætte” fagdage (Maj 2010)
- Udvikle og forbedre morgenmotion. (Maj 2010)
- Udvikle og ”søsætte” faget ”Projekt” (Juni 2011)
- Udvikle et mere tidsvarende beskrivelse af fagene ”sløjd”, ”Håndarbejde” og ”Billedkunst”. Dette førte til faget ”Værksted og Design”. (Juni 2011)
- Opstart af skolens ”mini- og megamakker” system, der er med til at sørge for en god og tillidsfuld skolestart for vores yngste elever, samtidig med at give de ældste elever et ansvar for at tage godt i mod de ny elever. (opstart skoleår 2012 / 2013)
- Fælles fokus på kommunikation. Hvordan kan skolens ansatte være gode forbilleder for vores elever? (Januar 2013)
- Udarbejdet valgfag for udskolingen. Heraf opstod muligheden også for ugentlig erhvervspraktik. (Januar 2014)
- Udarbejde ny vision for Frijsendal Friskole og samtidig arbejde med skolens daglige pædagogiske indhold: ”Danne unge mennesker, der tør ansvar og favne verden” (Januar 2015)
- Opstart af skolens førskole-tilbud: ”Skolespirerne” (januar 2016)
- Arbejde med teamsamarbejde og fællessprog. Der er søgt og brugt midler fra kompetencefonden til fælles kursus for hele personalet gennem hele skoleåret 2016 / 2017. (Januar 2016)
Evaluering – skematisk opstillet
Klassetrin | Standardiserede tests | Egen evaluering |
---|---|---|
0. klasse | DLB-bogstavprøve (August) KTI (Tegne-opgave) (August) DLB-bogstavprøve (Maj) | Fyraftensmøde i December Her orienteres nye forældre om den kommende skolegang, og hvad der forventes af deres børn. Goddag skoledag Forældre og elever mødes i juni inden skolestart. Skoleleder og SFO leder orienterer om skole og SFO Årsplan udleveres og gennemgås på forældremøde i starten af skoleåret. Skole-hjem samtale efterår (klasselærer, matematiklærer og kontaktperson SFO) Skole-hjem samtale forår (klasselærer, matematiklærer og kontaktperson SFO) |
1. klasse | Mat 1 (matematik) OS64 (Læsning) Evt. LUS (Læseudvikling) | Årsplan udleveres og gennemgås på forældremøde i starten af skoleåret. Hjemmebesøg efterår (klasselærer, matematiklærer og kontaktperson SFO) Skole-hjem samtale forår (klasselærer, matematiklærer og kontaktperson SFO) |
2. klasse | Mat2 (Matematik) OS120 (Læsning) ST2 (Stavning) | Årsplan udleveres og gennemgås på forældremøde i starten af skoleåret. Skole-hjem samtale efterår (klasselærer, matematiklærer og kontaktperson SFO) Skole-hjem samtale forår (klasselærer, matematiklærer og kontaktperson SFO) |
3. klasse | Mat3 (Matematik) SL60 (læsning) DVO-prøve (Dysleksi) ST3 (Stavning) | Årsplan udleveres og gennemgås på forældremøde i starten af skoleåret. Skole-hjem samtale efterår (klasselærer, matematiklærer og kontaktperson SFO) Skole-hjem samtale forår (klasselærer, matematiklærer og kontaktperson SFO) |
4. klasse | Mat4 (matematik) SL40 (Læsning) ST4 (Stavning) | Årsplan udleveres og gennemgås på forældremøde i starten af skoleåret. Hjemmebesøg / Skole-hjem samtaler forår (klasselærer, matematiklærer og kontaktperson SFO – Der tilbydes hjemmebesøg til de elever, der er kommet til siden sidste hjemmebesøg i 1. klasse.) Skole-hjem samtale efterår (klasselærer, matematiklærer) |
5. klasse | Mat5 (Matematik) Læs 5 (Læsning) ST5 (Stavning) | Årsplan udleveres og gennemgås på forældremøde i starten af skoleåret. Skole-hjem samtale efterår (klasselærer, matematiklærer) Skole-hjem samtale forår (klasselærer, matematiklærer og kontaktperson SFO) |
6. klasse | Mat6 (Matematik) | Årsplan udleveres og gennemgås på forældremøde i starten af skoleåret. Skole-hjem samtale efterår (klasselærer, matematiklærer og kontaktperson SFO) Skole-hjem samtale forår (klasselærer, matematiklærer) |
7. klasse | Mat7 (Matematik) Der bruges tidligere afgangsprøver til evaluering af undervisningen. | Årsplan udleveres og gennemgås på forældremøde i starten af skoleåret. Skole-hjem samtale efterår (klasselærer, matematiklærer og kontaktperson SFO) Skole-hjem samtale forår (klasselærer, matematiklærer) |
8. klasse | Mat8 (Matematik) Der bruges tidligere afgangsprøver til evaluering af undervisningen. | Årsplan udleveres og gennemgås på forældremøde i starten af skoleåret. Karakter-blad med kommentarer udleveres inden jul Skole-hjem samtale Nytår Alle relevante faglærere Skole-hjem samtale forår Der aftales samtaler efter behov. Karakter-blad med kommentarer udleveres inden sommerferie |
9. klasse | Der bruges tidligere afgangsprøver til evaluering af undervisningen. Folkeskolens afgangsprøver | Årsplan udleveres og gennemgås på forældremøde i starten af skoleåret. Karakter-blad med kommentarer udleveres start november Skole-hjem samtale Nytår Alle relevante faglærere Karakter-blad med kommentarer udleveres inden påske. Skole-hjem samtale forår Der aftales samtaler efter behov. Karakter-blad med kommentarer udleveres inden sommerferie |
Generelt for alle klassetrin | For børn med specielle vanskeligheder bruges tests, der supplerer ovenstående efter behov. Dette foregår ofte i samarbejde med eksterne samarbejdspartnere (læsekonsulent, talepædagog, psykolog m.v.) | Ud over nævnte aftales der skole-hjem samtaler efter behov, samt med relevante samarbejdspartnere (PPR m.v.) Der afholdes personalemøde ved 3. uge, hvor der er mulighed for at drøfte og diskutere relevante problemstillinger under punktet ”elever”. Hver uge er der afsat tid til team- samarbejde, hvor pædagogiske tiltag diskuteres og evalueres. |
Generelt for 4 – 9. klassetrin | Elever fra 4. Klassetrin og til og med 9. Klassetrin har valgt en klassekammerat til at sidde i skolens elevråd. Elevrådet støttes af en valgt lærerrepræsentant, der bringer rådets beslutninger videre. |
Grundmodel for evalueringer på Frijsendal Friskole i punktform:
- De ansvarlige for et givet fokusområde opstiller form og rammer for evalueringen.
- Der gives ofte et bilag til forberedelse forud for evalueringsmødet. I praksis vil disse punkter tages op på personalemøder eller teammøder.
- Evalueringspunkterne er kendte for de medvirkende forud for arbejdet og for evalueringen.
- Der føres referat for evalueringer, som gemmes til fremtidigt brug. Referat er tilgængeligt på lærer-intra.
- Hvert år beslutter bestyrelse, ledelse, lærere og pædagoger en række fokusområder, der løbende tages op på personalemøder og som løbende evalueres. Der er ligeledes altid mindst et fællesmøde mellem personale og bestyrelse, hvor planlagte fokuspunkter evalueres. Referat er tilgængeligt via lærer- og forældreintra.
- Alle arrangementer, anderledes uger, fagdage, ad-hoc projekter evalueres på personalemøder og evalueringen føres til referat, som er tilgængeligt via lærer-intra.
- Forud for arrangementer, undervisning, forløb mv. benyttes tidligere evalueringer og tænkes således ind i planlægningen.
- Alle medarbejdere har individuelle MUS-samtale minimum en gang om året. Gennem disse møder får ledelsen indblik i, hvorledes den enkelte medarbejder anvender og bruger evaluering i den daglige undervisning og planlægning.
- Relevante personer tænkes ind i evalueringen; elever, medarbejdere, medarbejdsgrupper, forældre og eksterne samarbejdspartnere.
- Der føres referat for evalueringer, der gemmes til fremtidigt brug og til brug ved evalueringen af skolens samlede undervisning.
- Der laves løbende evalueringer med eleverne. Det kan være en time, et undervisningsforløb og for afgangselever for hele deres skoleforløb. Disse evalueringer bruges ligeledes også til fremadrettede undervisning og planlægning, samt til brug ved evalueringen af skolens samlede undervisning.
- Alle evalueringer bruges i den videre planlægning og kan registreres i kommende årsplaner, årskalender og i den daglige planlægning.
Trin og slutmål
Frijsendal Friskole følger folkeskolens Fælles mål for de forskellige fag. Det betyder også, at vi også følger delmål og undervisningesplaner givet gennem fælles mål. Herunder er der links til Undervisningsministeriets publikationer om målene for de forskellige fag. Der er dog en række fag, hvor vi gør mere end der kræves i de fælles bestemmelser. Det er beskrevet under de enkelte fag:
Billedkunst
Biologi
Børnehaveklassen
Dansk
Engelsk
Fortælling
Alle elever har hver uge en time i faget fortælling. Her samles hele skolen og hører om mange forskellige emner, f.eks. indenfor områderne historie eller kristendomskundskab.
Fysik/kemi
Geografi
Historie
Hjemkundskab
Idræt
Kristendomskundskab
Matematik
Morgensang
Musik
Natur/teknik
Projekt
I faget projekt arbejdes med større selvvalgte emner. Derved styrkes elevernes kompetancer bl.a. indenfor områderne dansk og It og medie
Samfundsfag
Håndværk og design
Tysk